Pochoutka z lepivé rýže

Občas se nás lidé ptají, co v Číně vlastně jíme. Na takovou otázku není jednoduché odpověď, protože čínská kuchyně nabízí nepřeberné množství pokrmů všech chutí a barev. Nejraději máme různé pouliční dobrůtky, z nichž nelze nezmínit pochoutky z lepivé rýže zvané zongzi 粽子 (vysl. cung-c‘). Seženete je na každém rohu, přičemž cena se odvíjí od náplně a velikosti – od těch nejprostších v hodnotě cca 10 Kč až po ty velké s bohatou náplní v hodnotě cca 50 Kč.

K přípravě těchto „balíčků“ se nejvíce hodí lepivá rýže, která se z důvodu vysokého obsahu škrobu lepí na prsty jako lepidlo. Syrová lepivá rýže se nejčastěji balí do listů bambusu společně s dalšími ingrediencemi – v Kantonu se zongzi většinou plní fazolemi mungo, slanými vaječnými žloutky, arašídy, vepřovým masem, houbami, klobásami či krevetami. Poté se několik hodin vaří, dokud lepivá rýže dostatečně nezměkne. K dostání jsou i sladké zongzi, do nichž se dávají čínské jujuby, nebo sladká pasta z fazolí adzuki. Nutno podotknout, že slané pochoutky jsou oblíbenější.

Zelený obal, nejčastěji lotosový nebo bambusový list, reprezentuje jang, sílu, která se ke slovu dostává s příchodem jara a vrcholí v létě. Bílá náplň, to jest samotná lepivá rýže, představuje sílu jin, jež převládá na podzim a vrcholí v zimě. „Balíčky“ z lepivé rýže jsou kosmickým symbolem a pojídají se zejména o Letních slavnostech 夏节, v Číně spíše známé jako Svátek dračích člunů 端午节, ten se slaví pátý den pátého lunárního měsíce. V tomto roce (2014) se Svátek dračích člunů slaví 2. června, kdy se jako každý rok budou konat závody na podlouhlých člunech, které mají svým tvarem připomínat draka. V Číně byl drak považován za dárce vody, závody tak imitují dračí souboje na nebesích, jejichž výsledkem jsou bouřkové deště. Bez nich by rýže, která se přesazuje právě v této době, nevyrostla. V dřívějších dobách prý v některých oblastech platila pravidlo, že veslaři museli být neplavci. Pokud někdo přepadl do vody, popř. byl do ní soupeřem svržen, zůstal napospas vodním živlům. Hlavní cenou pro vítězný tým byly pak různé hmotné dary a samozřejmě i samotný obdiv diváků. Poraženým se posílaly výsměšné dary v podobě psů a želv.

Rýžové pochoutky a závody dračích člunů jsou také spjaty s legendou o básníkovi a vlastenci Qu Yuanovi 屈原, který žil ve 3. stol. př. n. l. Qu Yuan se stal obětí dvorských intrik, byl vyhnán ze dvora a nakonec v zoufalství spáchal sebevraždu skokem do řeky Miluo – chtěl tak varovat panovníka před záludnými rádci a nepřáteli země. Lidé prý nasedli do člunů a jeli vylovit jeho tělo, cestou házeli do vody rýžové „balíčky“, aby ryby a vodní démoni nezohavili Qu Yuanovo tělo.

Těžko říct, jak takové zongzi mohly ve starověku chutnat. Dnes si můžete koupit „balíčky“ slané i sladké (často svátečně balené), pro sebe, či jako dárek pro své přátele. Pokud ale dáváte přednost domácím dobrůtkám před těmi kupovanými, připravte si zongzi sami! Můžete se třeba nechat inspirovat paní Leungovou… Dobrou chuť!

comments