Pochoutka z lepivé rýže

Občas se nás lidé ptají, co v Číně vlastně jíme. Na takovou otázku není jednoduché odpověď, protože čínská kuchyně nabízí nepřeberné množství pokrmů všech chutí a barev. Nejraději máme různé pouliční dobrůtky, z nichž nelze nezmínit lahodné trojhránky z lepivé rýže zvané zongzi 粽子 (vysl. cung-c’). Seženete je na každém rohu, přičemž cena se odvíjí od náplně a velikosti – od nejprostších v hodnotě cca 10 Kč až po velké s bohatou náplní v hodnotě cca 50 Kč.

K přípravě těchto trojhránků se nejvíce hodí druh rýže, která se nazývá lepivá, protože se díky vysokému obsahu škrobu lepí na prsty jako lepidlo. Syrová lepivá rýže se balí do listů rákosu nebo bambusu společně s dalšími ingrediencemi, jež se liší podle jednotlivých oblastí. V Kantonu se trojhránky nejčastěji plní fazolemi mungo, slanými vejci, arašídy, vepřovým masem, houbami, klobásami či krevetami. Poté se několik hodin vaří v páře, dokud lepivá rýže dostatečně nezměkne. K dostání jsou rovněž i sladké zongzi, do nichž se dávají především čínské jujuby a sladká pasta z fazolí adzuki. Nutno ale podotknout, že slaná chuť převažuje.

Zelený obal, tj. rákosový nebo bambusový list, reprezentuje jang, sílu, která se ke slovu dostává s příchodem jara a vrcholí v létě, zatímco bílá náplň, tj. lepivá rýže, představuje sílu jin, jež převládá na podzim a vrcholí v zimě. Trojhránky z lepivé rýže jsou kosmickým symbolem a pojídají se zejména o Letních slavnostech 夏节, v Číně spíše známé jako Svátky dračích člunů 端午节, které připadají na pátý den pátého lunárního měsíce. V tomto roce (2014) se Svátky dračích člunů slaví 2. června, kdy se konají závody na podlouhých člunech, které mají svým tvarem připomínat draka. V Číně byl drak považován za dárce vody, a proto tyto závody imitují dračí souboje na nebesích, jejichž výsledkem jsou bouřkové deště. Bez nich by rýže, která se přesazuje právě v této době, nevyrostla. Není nezajímavé, že v dřívějších dobách v některých oblastech pravidla soutěže stanovovala, že veslaři musí být neplavci. Pokud někdo přepadl do vody, popř. byl svržen soupeřem, zůstal napospas vodním živlům. Hlavní cenou pro vítězný tým byly různé hmotné dary a samozřejmě obdiv diváků. Poraženým se pak posílaly výsměšné dary v podobě psů a želv.

Jiná legenda praví, že závody dračích člunů připomínají úmrtí básníka a ministra Qu Yuana 屈原 ze 3. stol. př. n. l. Když nepřítel dobyl stát, z něhož Qu Yuan pocházel, skočil básník v zoufalství do řeky. Lidé prý nasedli do člunů a vydali se ho zachránit, popř. aspoň vylovit jeho tělo, aby ho mohli pohřbít, protože v opačném případě by se proměnil ve zlého vodního ducha. Cestou házeli do vody rýžové trojhránky jako obětiny pro vodní démony a ryby, aby nezohavili jeho tělo.

Sice se už asi nedozvíme, jak takové trojhránky před naším letopočtem chutnaly, nicméně dnešní nabídka jistě nezůstává pozadu – zejména pak v době Svátků dračích člunů, kdy si nejen na ulici, ale i v supermarketech, můžete zakoupit zongzi rozmanitých chutí (často svátečně balených) jako dárek pro své přátele. Pokud ale dáváte přednost domácím trojhránkům před kupovanými (stejně jako řada Číňanů), není nic lepšího než si udělat vlastní! Nevíte přesně, jak na to? Nechte se inspirovat paní Liangovou z Kantonu, která nám ukázala, jak takový trojhránek správně připravit… Dobrou chuť!