Čínský zelený čaj – Dračí studna

Dračí studna 龙井 (long jing, vysl. lung-ťing) se řadí mezi zelené čaje, to znamená, že se čajové lístky ihned, popř. krátce po natrhání, začínají zpracovávat, aby se zabránilo chemickému procesu zvanému oxidace (reakce vzdušného kyslíku s látkami obsaženými v čajových lístcích). Tím se získává specifická chuť, barva i vůně zelených čajů – možná vás zpočátku překvapí jeho nezvyklá chuť, každopádně dříve nebo později určitě podlehnete jeho kouzlu. Pravděpodobně nejznámějším čínským zeleným čajem je právě Dračí studna, s níž se můžete setkat nejen po celé Číně, ale i na Západě, kde je velmi žádaná.
Zeleným čajům se také připisuje mnoho zdravotních účinků – stimulují duševní a fyzickou činnost, odstraňují z těla karciongeny, zabraňují tvorbě zubního kazu, napomáhají při léčbě vysokého tlaku, podporují trávení a zpomalují proces stárnutí.

Dračí studna patří k nejproslulejším zeleným čajům (řadí se také mezi tzv. deset nejslavnějších čínských čajů 十大名茶) a pochází ze stejnojmenné vesnice u malebného Západního jezera v Hangzhou, metropole jihovýchodní provincie Zhejiang. Ani čajový světec Lu Yu 陆羽 (8. století) se ve své „Klasické knize o čaji“ 茶经 (první kniha věnovaná čaji) nezapomněl zmínit o této oblasti. A to znamená, že pěstování čaje má zde tradici více než 1300 let! Jeho současník, básník Bai Juyi 白居易, pak o Západním jezeru 西湖 (xihu, vysl. si-chu) napsal, že „není možné jít do Hangzhou, aniž by se cestou člověk nezastavil u Západního jezera“. Čínský státník, básník a kaligraf, Su Shi 苏轼, jenž žil o tři století později, přirovnal Západní jezero k půvabům jedné ze čtyř slavných krasavic starověké Číny.

Zajisté není náhodou, že se v této pohádkové oblasti pěstuje jeden z nejlepších zelených čajů. Když sem na jedné ze svých cest zavítal císař Qianlong 乾隆 (18. století), navštívil také nedaleký klášter, kde mu opat nabídl tamější čaj. Císař se nejdříve obdivoval krásně zeleným čajovým lístečkům, které svým tvarem připomínaly podlouhlé šupinky, a poté se čaje napil – lahodná chuť se okamžitě rozlila v jeho ústech. Požádal opata, aby ho zavedl k čajovníkům, ze kterých byly čajové lístky sklizeny, a osmnáct z nich ustanovil jako „císařské čajovníky“. Do budoucna se pak z nich sklízel čaj výhradně pro císařský dvůr.

Dnes se pěstuje Dračí studna i na jiných místech než jen v Hangzhou. Faktem ale je, že nejproslulejší stále zůstává Dračí studna pocházející ze Lvího vršku 狮峰 (shifeng, vysl. š’-feng) u Západního jezera, kde se produkuje velmi kvalitní čaj (také se zde nachází výše zmiňovaných osmnáct císařských čajovníků). Dalším z důležitých faktorů určující kvalitu výsledného čaje je způsob zpracování čajových lístečků. V případě Dračí studny se jedná o komplikované „pražení“, které si vyžaduje dokonalé zvládnutí různých technik zpracování čaje ve velkých pánvích (svým tvarem se podobají pánvi wok).

My jsme v Hangzhou měli to štěstí potkat pana Wenga, který Dračí studně zasvětil svůj život. Bydlí se svojí ženou ve vesnici nedaleko Lvího vršku a zpracování čaje se věnuje téměř 70 let!

V Číně se říká „svěží zeleň, pronikavá vůně, lahodná chuť a nádherný tvar“ – to je Dračí studna! Čerstvě zelené čajové lístečky, které vypadají jako hladké dračí šupinky, podmanivě voní a poskytují osvěžující nálev sametové a lehce nasládlé chuti. Vychutnávat si můžete nejen jedinečnou chuť a vůni tohoto čaje, ale i krásu čajových lístečků, které jakoby tancovaly v průzračném čajovém nálevu…