Mateřská v Číně (13. díl) – O vegetariánství

Jeden z důvodů, proč se nám v Číně líbí, je zdejší kuchyně. Ta si nás získala od prvního sousta. A od druhého sousta již bylo jasné, že to bude láska na celý život. Čínská kuchyně je velice pestrá a chuťově různorodá, a tak je stále co objevovat. Ať už v restauraci nebo doma, jídla se většinou připravují z čerstvých surovin. V Čechách se nám občas stávalo, že jsme se po jídle sotva dokázali zvednout ze židle, zejména po takových klasikách jako vepřo knedlo zelo, svíčková nebo smažák. Zde se nám to už nestává. Rýže vystřídala knedlíky a zelenina se stala nedílnou součástí většiny jídel.

Jeden z čínských pozdravů zní „Už jsi jedl?“. Další, kterým mne sousedé také často zdraví, je „Jdeš nakoupit jídlo?“. Z toho je vidět, že sami Číňané jídlo milují. Není snad část zvířete, kterou by nedokázali proměnit v malý kulinářský zázrak. Jak říká náš spolubydlící Ming Ming – chudoba naučila lidi zpracovat zvíře do posledního kousku. Tenhle přístup je mi sympatický. Když už zvíře položí život za mlsný lidský jazyk, nechť je tedy snědeno celé od hlavy až k patě či ocasu.

Když byla Berta malá a já ji brávala s sebou na nákupy, dělali jsme si s Petrem legraci, že v Čechách bychom s ní chodili do zoologické zahrady, abychom jí mohli ukázat různé druhy zvířat. V Číně stačí zajít na trh, kde se po celý rok prodává nejen ovoce a zelenina, ale i řada zvířat. Sladkovodní i mořské ryby se mrskají v kádích. Slepice, kachny, králíci a další odevzdaně čekají v klecích. Želvy, krabi, hadi a žáby se mačkají v sítích. Jen to hovězí, vepřové a skopové maso visí na hácích. Prodejci však často mívají u svého stánku položenou skopovou hlavu či půlku prasete, takže v „zoo“ vlastně nic nechybí.

Dřív jsem si myslela, že kdyby lidé na vlastní oči viděli, jak se zabíjí hospodářská zvířata, tak by přestali maso jíst. Na čínském tržišti je to ale běžně k vidění, a tak již vím, že má domněnka byla scestná. Tedy ne úplně. Já se k vegetariánství vrátila. Bohužel mezi mými čínskými kamarády a známými není mnoho lidí, kteří by rozuměli mému postoji. Když už přijde řeč na téma vegetariánství, většinou se mne ptají, zda jím alespoň ryby a drůbež. I zde si lidé často pod pojmem vegetariánství představují „zdravý životní styl“, nikoli soucit a úctu se živými bytostmi.

Přesto si myslím, že vegetariánství je v Číně na vzestupu. Objevují se nové vegetariánské restaurace, na internetu lze nalézt řadu čínských diskuzních fór na toto téma a lidé pomalu začínají přemýšlet o dopadu svého chování na životní prostředí, s čímž bezmasá strava také souvisí. A v neposlední řadě je to samozřejmě i onen „zdravý životní styl“.

Na závěr připojuji anketu o vegetariánství, kterou jsem rozeslala mezi své čínské kamarády. Odpovědi pochází od paní Zhangové (učitelka na vysoké škole), která jako jediná na otázky reagovala.

1. Kdy jste s vegetariánstvím začali?
K vegetariánství jsem se začala postupně přiklánět zhruba před deseti lety. Kdy přesně jsem úplně přestala jíst maso, to si už ale nepamatuji. Začalo to tak, že kamarádka byla vegetariánka. Pak jsem si o vegetariánství něco přečetla a došla k závěru, že bych kvůli vlastnímu nasycení neměla zraňovat jiné bytosti. Také jsem nechtěla jíst mrtvoly.

2. Do jaké skupiny vegetariánů se řadíte? Vegetarián, vegan, ovo-vegetarián, semi-vegetarián, pseudo-vegetarián aj.
To nevím. Piji mléko a jím mléčné produkty. Vajíčka nejím. Když jdeme na nějaké společné jídlo a na stole jsou například smažené masové nudličky s paprikou, já z toho jídla jím jen tu papriku. Ale uvědomuji si, že to bylo připravované v jedné pánvi. Když jdu sama na jídlo, objednám si zeleninovou polévku, ale i ta byla zřejmě připravená z masového vývaru. A tak vlastně ani nevím, zda jsem či nejsem vegetariánka.

3. Kde nejčastěji nakupujete?
Hlavně v supermarketu. Občas i na trhu.

4. Kde nejčastěji jíte – vaříte si sami doma nebo chodíte jíst ven?
Tak na půl.

5. Od té doby, co jste přestali jíst maso, cítíte na sobě nějakou změnu?

Po fyzické i psychické stránce se cítím lépe.

6. Myslíte si, že vegetariánství je v Číně oblíbené? A proč?
Tradiční čínská kuchyně je původně založená na zelenině. Obzvlášť domácí strava se sestává ze zeleninových jídel. Když se ale sejde víc lidí, pak se jí maso a jí se ho hodně. Ani nevím, proč tomu tak je. V posledních letech se v Kantonu objevilo mnoho nových vegetariánských restaurací, ale mohlo by jich být ještě více. :-) Myslím si, že vegetariánů bude přibývat. A to proto, že lidé se začínají zajímat o životní prostředí a o lidské zdraví.

LV