Druh čaje a jeho účinky
Jedná se o částečně oxidované čaje, tzv. wu-lungy (v ČR se lze také setkat s přepisem „wulong“ či „oolong“), což zjednodušeně řečeno znamená, že při zpracování čajových lístků dochází k chemických změnám, které vytvářejí specifickou chuť, barvu a aroma čaje. S tan-cchungy se lze setkat především v jihočínské provincii Guangdong, dále také v Hongkongu a na Taiwanu, ve světě však nejsou tak rozšířené jako např. zelené čaje. Podobně jako jiné wu-lungy i tan-cchungy napomáhají udržet pevné zdraví – odstraňují z těla karcinogeny, podporují trávení, preventivně působí proti zubnímu kazu a v neposlední řadě i snižují množství podkožního tuku.
O čaji
Čaje známé jako „tan-cchungy“ (u nás se také někdy označují jako „Fénixy“) se pěstují ve Fénixových horách (čínsky Fenghuangshan) na severovýchodně provincie Guangdong už od dob dynastie Jižní Sung (1127-1279). „Tan-cchung“ (v čínské transkripci pinyin „Dancong“) lze volně přeložit jako „samostatný čajový keř“, což odkazuje k planě rostoucím čajovým stromům ve Fénixových horách. Každý z těchto nešlechtěných čajovníků je svým způsobem jedinečný, protože jeho čajové lístky se od ostatních liší. Dnes se ale tímto jménem označují všechny čaje, které se v horách a přilehlém okolí pěstují. Kromě planých čajovníků, z nichž některé jsou staré stovky let (nejstarší tan-cchug má více než 800 let), se zde také samozřejmě pěstují šlechtěné čajovníky, jež tvoří většinu dnešní produkce.
O tom, že pěstování čaje ve Fénixových horách má dlouholetou tradici, svědčí i následující pověst:
V době dynastie Jižní Sung (13. století) projížděl Fénixovými horami poslední sungský císař Zhao Bing, který utíkal před hordami mongolských válečníků do nedalekého města Chaozhou. V horách dostal takovou žízeň, že ji nešlo ničím uhasit. Naštěstí jeden z jeho služebníků rozpoznal na úbočí hor planě rostoucí čajovníky, utrhl pár čajových lístečků a požádal císaře, ať je sní. Pocit žízně, který se okamžitě vytratil, nahradil pocit blaženosti. Císař pak čajovník nazval „čajem dynastie Sung“.
Vzhled, vůně, barva a chuť
Tan-cchungy dnes zahrnují několik desítek různých čajů charakteristické svými velkými, tmavozelenými až hnědými listy. Po jejich zalití dostanete žlutavý nálev, který svou intenzivní květinovou vůní zaplní celé okolí. Plná a hladká chuť připomíná u některých tan-cchungů lahodné hořké mandle, u jiných zase květiny (mezi nejznámější patří např. „Medová orchidej“, v čínštině „Mi Lan Xiang“). Tan-cchungy zanechávají lahodný, příjemně svíravý a neobyčejně dlouhotrvající dozvuk.
Způsob přípravy čaje a jeho skladování
Návod k přípravě níže uvedených čajů a informace o tom, jak je skladovat, obdržíte s jejich zakoupením.
Aktuální nabídka dle individuální poptávky!
(zašlete prosím e-mail s Vašimi požadavky, popř. nevíte-li, který čaj, rádi Vám poradíme)
Nabídka z minulého roku (2012) – na tyto čaje se vztahuje 50% sleva!
Mi Lan Xiang I. (Medová orchidej) … 320,-
Mi Lan Xiang II. (Medová orchidej) … 210,-
Xue Chun (Sněžné jaro) … 230,-
Yu Lan Xiang (Vůně magnólie) … 240,-
Wu Ye (Černý lísteček) … 250,-
Ya Shi (Kachní specialita) … 330,-
Uvedené ceny jsou za 100 gramů čaje.
Nabízené tan-cchungy pochází od pěstitelů z Chaozhou, města poblíž Fénixových hor.
Čaje je možno si nechat zaslat Čínskou poštou (500,-/1 kg, doba dodání do 2 týdnů) a poslat peníze převodem na účet – zašlete prosím objednávku e-mailem (adresu + telefon) a my Vám pošleme pokyny k platbě.
Čaje z minulého roku (2012) je možno:
- po předchozí dohodě (e-mailem či využijte kontaktní formulář) osobně vyzvednout u kolegy v Praze a zaplatit při převzetí hotově.
- nebo si je nechat zaslat jako cenný balík Českou poštou a poslat peníze (včetně poštovného) převodem na účet – zašlete prosím objednávku e-mailem (adresu + telefon) a my Vám pošleme pokyny k platbě (částku a číslo účtu).
Můžete také využít kontaktního formuláře:
Chyba: Kontaktní formulář nebyl nalezen.
[maxbutton id=“1″]