Druh čaje a jeho účinky

Jedná se o částečně oxidovaný čaj, tzv. wu-lung (v ČR se lze také setkat s přepisem „wulong“  či „oolong“), což zjednodušeně řečeno znamená, že při zpracování čajových lístků dochází k chemických změnám, které vytvářejí specifickou chuť, barvu a aroma čaje. Wu-lungy jsou populární zejména na jihu Číny a zájem o tyto čaje stále stoupá, nejen v Číně, ale i na celém světě. Jedna z příčin jejich popularity nepochybně spočívá ve stále probíhajících výzkumech, podle kterých dlouhodobé popíjení těchto čajů napomáhá ke zdravým a pevným zubům, hladké pokožceštíhlé postavě.

O čaji

Železná bohyně milosrdenství“ patří k nejznámějším wu-lungům (řadí se i mezi tzv. 10 nejslavnějších čínských čajů) a pochází z okresu Anxi v jihočínské provincii Fujian. S tímto čajem se můžete setkat pod různými jmény, např. Tie Guanyin, Tchie Kuan-jin, Železná Kuan-jin aj.
Čínská bohyně Guanyin je personifikací milosrdenství, dobra, moudrosti a všelidské lásky. Původně se jedná o bódhisattvu (zjednodušeně řečeno o toho, kdo dosáhl plného duchovního probuzení,  zůstává na tomto světě a pomáhá ostatním bytostem dosáhnout probuzení) Avalókitéšvaru, který v Číně získal postupem času ženské rysy, možná také proto, že se k němu obracely o pomoc bezdětné ženy. „Tie“ (vysl. tchie) znamená čínsky „železo, příp. železný“ a vysvětlení, proč se čaj nazývá „Železná bohyně milosrdenství“, lze nalézt v příběhu o objevu tohoto čaje:

V okresu Anxi v jihočínské provincii Fujian žil pěstitel čaje jménem Wei Yin (1703-1775), vyznáním buddhista, který každé ráno před tím, než se pustil do práce, obětoval šálek čaje bohyni milosrdenství. Tak tomu bylo po celých deset let, aniž by vynechal jediný den. Jednoho večera (roku 1723, jak uvádí čínské prameny) se mu zdál sen.  V tom snu šel do vesnice, nedaleko níž se vinul potok. Spatřil, že u potoka roste pod skálou zvláštní čajový keř, který ještě nikdy v životě neviděl. Jakmile se probudil, ihned se odebral do vesnice, u které se skutečně nacházel potok. A hle! Přesně jako ve snu uviděl pod skálou čajový keř pokrytý silnými, tmavě zelenými lístečky. Wei Yin si jich pár natrhal, doma zpracoval a následně zalil vroucí vodou – jednalo se o nejlepší čaj, který kdy pil, vonící po orchidejích, lahodné chuti a s dlouhotrvajícím sladkým dozvukem. Později se vrátil pro řízek tohoto tajemného čajovníku, který doma zasadil do želeného kotlíku připomínající svým tvarem květináč. Věděl, že sen mu seslala samotná bohyně milosrdenství, a proto na výraz vděku k ní pojmenoval čaj „Železná bohyně milosrdenství“.

Jiná legenda zase vypráví o jistém úředníkovi Wang Shirangovi, který na jedné ze svých procházek náhodně objevil prazvláštní čajový keř. Zasadil ho ve své zahradě a z čajových lístků pak připravil čaj, jaký v životě ještě neokusil. V roce 1742 byl úředník Wang povolán do Pekingu k císařskému dvoru, kam s sebou přivezl i tento čaj. Daroval ho tehdejšímu císaři Qianlongovi, jednomu z nejslavnějších císařů poslední čínské dynastie. Tomu, jako velkému čajomilci, okamžitě čaj zachutnal, a protože zpracované čajové lístečky byly těžké jako železokrásné jako samotná bohyně milosrdenství, nazval čaj „Železnou bohyní milosrdenství“.

[sG_thumbsSolo id=7]

Vzhled, vůně, barva a chuť

Když císař Qianlong prohlásil, že čajové lístky jsou „krásné jako bohyně milosrdenství a těžké jako železo“, zajisté měl na mysli těsně srolované tmavězelené čajové lístky, které jsou oproti jiným čajům těžší a po jejichž zalití dostanete průzračný nálev zlatavé barvy.
Naše „Železná bohyně milosrdenství“ pochází výhradně z čajových plantáží pana Zhao, který se tímto čajem zabývá více než 25 let. Podle stupně „pražení“ čajových lístků rozlišujeme:

světle praženou „Železnou bohyni milosrdenství“ (qingxiang), tj. světlejší čajové lístky, po zalití omamné vůně, květinové chuti se sladkým dozvukem a pozvolna se objevující příjemnou svíravostí

tmavě praženou „Železnou bohyni milosrdenství“ (nongxiang), tj. tmavější čajové lístky, po zalití velmi aromatické, chuťově připomínající mléčnou čokoládu s příjemným dlouhoutrvajícím dozvukem a lahodnou svíravostí

Způsob přípravy čaje a jeho skladování

Návod k přípravě níže uvedených čajů a informace o tom, jak je skladovat, obdržíte s jejich zakoupením.

Aktuální nabídka dle individuální poptávky!
(zašlete prosím e-mail s Vašimi požadavky, popř. nevíte-li, který čaj, rádi Vám poradíme)

Nabídka z minulého roku (2012) – na tyto čaje se vztahuje 50% sleva!

Světle pražená I. … 410,-                    Tmavě pražená I. … 350,-
Světle pražená II. … 290,-                   Tmavě pražená II. … 270,-

Uvedené ceny jsou za 100 gramů čaje.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tw3s1SrSaLc

Čaje je možno si nechat zaslat Čínskou poštou (500,-/1 kg, doba dodání do 2 týdnů) a poslat peníze převodem na účet – zašlete prosím objednávku e-mailem (adresu + telefon) a my Vám pošleme pokyny k platbě.

Čaje z minulého roku (2012) je možno:

  • po předchozí dohodě (e-mailem či využijte kontaktní formulář) osobně vyzvednout u kolegy v Praze a zaplatit při převzetí hotově.
  • nebo si je nechat zaslat jako cenný balík Českou poštou a poslat peníze (včetně poštovného) převodem na účet – zašlete prosím objednávku e-mailem (adresu + telefon) a my Vám pošleme pokyny k platbě (částku a číslo účtu).

Můžete také využít kontaktního formuláře:

[contact-form-7 id=“6″ title=“Kontaktní formulář  1″]

[maxbutton id=“1″]