Druh čaje a jeho účinky
Jedná se o částečně oxidované čaje, tzv. wu-lungy (v ČR se lze také setkat s přepisem „wulong“ či „oolong“), což zjednodušeně řečeno znamená, že při zpracování čajových lístků dochází k chemických změnám, které vytvářejí specifickou chuť, barvu a aroma čaje. Skalní čaje, zejména pak nejznámější z nich zvaný „Velké šarlatové roucho“ (Da Hong Pao), jsou rozšířené na jihu Číny a postupně se jejich věhlas šíří i do celého světa. Stejně jako jiné wu-lungy i tyto čaje stimulují duševní a fyzickou činnost, podporují činnost srdce a oběhové soustavy, zabraňují kornatění cév, posilují zubní sklovinu, zabraňují infekci z kontaminovaných potravin, napomáhají hubnutí a zpomalují proces stárnutí.
O čaji
„Skalní čaje z hor Wu-i“ (čínsky Wuyi Yancha) je souhrnný název pro čaje, které se pěstují v horách Wu-i na severu provincie Fujian. Dle místního úsloví „hory tvoří skály, skály tvoří čaj“ se tyto čaje nazývají „skalní“ (u nás se také můžete setkat s označením „útesové“). Pozvolná eroze těchto skal, které jsou vulkanického původu, vytváří půdu bohatou na minerály, což přispívá k jedinečné chuti těchto čajů – říká se, že skalní čaje mají „kosti skal a vůni květin“. Déšť a mlha, do níž jsou hory většinu času zahaleny, zavlažují půdu a částečně také způsobují skalní erozi. Pěstování čaje v těchto horách má dlouholetou tradici, o čemž svědčí i dobové záznamy, dle kterých se zde čaj pěstoval pro potřeby císařského dvora již od dynastie Sung (10.-13. století). Velmi zajímavý je i dochovaný nákres pozdější císařské čajové plantáže, která kromě samotných čajovníků zahrnovala i řadu síní, altánků a dokonce i chrám, kde se uctíval patron čaje.
Skalní čaje zahrnují několik desítek odrůd, z nichž nejznámější jsou tzv. čtyři slavné odrůdy – „Velké šarlatové roucho“ (Da Hong Pao), „Železný arhat“ (Tie Luohan), „Zlatá želva“ (Shui Jin Gui) a „Hřebínek bílého kohouta“ (Bai Ji Guan). Neměli bychom ale také zapomenout na další, dnes velmi populární, odrůdy, mezi které patří např. „Narcisovník čínský“ (Shui Xian), „Vzácná orchidej“ (Qi Lan), „Skořicovník čínský“ (Rou Gui) aj.
Nepochybně nejznámějším ze skalních čajů je „Velké šarlatové roucho“ (čínsky Da Hong Pao, vysl. Ta Chung Pchao), jehož několik set let staré mateřské čajovníky se nacházejí v horách Wu-i. Cena čajových lístků sklizených z těchto čajovníků se pohybuje v astronomických částkách – v roce 2002 a 2004 bylo prodáno 20 gramů za přibližně půl milionu korun! Následující příběh podává vysvětlení, proč se čaj nazývá „Velké šarlatové roucho“:
V roce 1385 projížděl horami Wu-i jistý literát, který směřoval do hlavního města zúčastnit se císařských úřednických zkoušek. V horách ho však náhle přepadly nesnesitelné bolesti břicha. Náhoda tomu chtěla, že po cestě narazil na jednoho buddhistického mnicha, který pocházel z kláštera Věčná radost, kde se „Velké šarlatové roucho“ dodnes pěstuje. Mnich mu nabídl šálek tohoto čaje, po jehož vypití bolesti okamžitě ustaly. Onen literát pak mohl dále pokračovat v cestě a zúčastnit se úřednických zkoušek, ve kterých se umístil na prvním místě. Poté se vydal zpět do hor Wu-i, aby mnichovi poděkoval a dozvěděl se více o čaji, který ho vyléčil. Čajovníky prý zahalil do svého velkého šarlatového roucha, které mohli nosit pouze úspěšní kandidáti císařských úřednických zkoušek. A od té doby se tomuto čaji říká „Velké šarlatové roucho“.
Dnes však název „Velké šarlatové roucho“ označuje nejen danou odrůdu, ale stal se synonymem pro kterýkoli skalní čaj.
Chcete-li se dozvědět více o horách Wu-i a skalních čajích, přečtěte si náš článek.
Vzhled, vůně, barva a chuť
Skalní čaje z hor Wu-i jsou charakteristické svými velkými, tmavozelenými až černými, čajovými lístky esovitého tvaru. Po jejich zalití dostanete nálev zlatavě medové barvy velmi pronikavé vůně. Typické pro skalní čaje je to, že se při zpracování „praží“ v koších nad otevřeným ohněm (popř. dnes se již využívá moderních technologií), čímž dochází k vysoušení zbývající vlhkosti a získaní nezaměnitelné chutě. Ta je plná a harmonická – můžete cítit tóny medu, hořké čokolády či čerstvě pražené kávy. Skalní čaje, podobně jako jiné wu-lungy, zanechávají lahodný dlouhotrvající dozvuk.
Způsob přípravy čaje a jeho skladování
Návod k přípravě níže uvedených čajů a informace o tom, jak je skladovat, obdržíte s jejich zakoupením.
Aktuální nabídka dle individuální poptávky!
(zašlete prosím e-mail s Vašimi požadavky, popř. nevíte-li, který čaj, rádi Vám poradíme)
Nabídka z minulého roku (2012) – na tyto čaje se vztahuje 50% sleva!
Da Hong Pao 15 (Velké šarlatové roucho) … 150,-
Da Hong Pao 9222 (Velké šarlatové roucho) … 170,-
Da Hong Pao 972 (Velké šarlatové roucho) … 240,-
Huang Guan Yin (Žlutá bohyně milosrdenství) … 250,-
Da Hong Pao I. (Velké šarlatové roucho) … 280,-
Uvedené ceny jsou za 100 gramů čaje.
Nabízené skalní čaje pochází od různých pěstitelů z hor Wu-i.
Čaje je možno si nechat zaslat Čínskou poštou (500,-/1 kg, doba dodání do 2 týdnů) a poslat peníze převodem na účet – zašlete prosím objednávku e-mailem (adresu + telefon) a my Vám pošleme pokyny k platbě.
Čaje z minulého roku (2012) je možno:
- po předchozí dohodě (e-mailem či využijte kontaktní formulář) osobně vyzvednout u kolegy v Praze a zaplatit při převzetí hotově.
- nebo si je nechat zaslat jako cenný balík Českou poštou a poslat peníze (včetně poštovného) převodem na účet – zašlete prosím objednávku e-mailem (adresu + telefon) a my Vám pošleme pokyny k platbě (částku a číslo účtu).
Můžete také využít kontaktního formuláře:
Chyba: Kontaktní formulář nebyl nalezen.
[maxbutton id=“1″]