In: Culinaria/By: Lao Ma/Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Pochoutky zongzi (fotoblog)/
O pochoutkách z lepivé rýže, čínsky zongzi (vysl. cung-c‘) 粽子, jsme už kdysi psali. Zongzi se nejvíce pojídají v době Svátku dračích člunů 端午节, který letos připadá na 25. června. Někteří Číňané říkají, že ty nejlepší „rýžové balíčky“ se připravují v jihočínské provincii Guangdong (vysl. Kuang-tung), popř. v sousední autonomní oblasti Guangxi (vysl. Kuang-si). S tím nemůžeme než souhlasit.
Pouliční stánek „U Čchünů“ v historické části Kantonu – pochoutky zongzi zde připravují téměř čtyřicet let.Náplň se skládá z lepivé rýže, pečeného vepřového masa, houževnatců (hub šiitake), arašídů, slaného vaječného žloutku a fazolí mungo (vigna zlatá).Obal tvoří bambusové a lotosové listy.„Balíčky“ se musí pevně zavázat.Následně se vaří několik hodin (obvykle tři až čtyři).Prodávají zde několik druhů – cena se liší dle náplně (nejdražší pochoutka se nazývá Král zongzi a stojí 25 yuanů, v přepočtu kolem 80 korun). Pouliční stánek „U Čchünů“ je v provozu pouze jeden týden v roce, tj. sedm dní před Svátkem dračích člunů. Pracuje se i v noci.Sousedka jménem Perla, která pochází z autonomní oblasti Guangxi, si zongzi připravuje sama. Pozvala nás k sobě domů, abychom si nějakou tu pochoutku také zabalili.Zongzi z Guangxi mají náplň stejně bohatou jako zongzi z Kantonu – lepivá rýže, fazole mungo (vigna zlatá), fazole černé oko (vigna čínská), arašídy a kousky tučného vepřového masa.Ve dvou se to lépe balí! 🙂