Příběhy z Fuzhou (1. díl) – Návštěva u mistra Lü Yaoqina

V rámci studia na Masarykově universitě jsem strávil jeden semestr ve městě Fuzhou v provincii Fujian. Město se rozkládá na čínské straně Taiwanské úžiny a ačkoli je na poměry čínských velkoměst malé (asi 4,5 mil. stálých obyvatel), jedná se o hlavní město provincie a jedno z vedoucích měst na tabulkách čistoty ovzduší v čínských městech (spolu s nedalekým Xiamenem). Největší univerzitou ve městě je Fujian Normal University, na které jsem měl to štěstí studovat. Město má poměrně malou cizineckou přítomnost, a většina „zahraničních hostů“ pochází z východní Asie. Následující sérii článků bych rád věnoval jedné pozoruhodné části čínské kultury, která učarovala mnoha cizincům, přicházejícím na jih Číny.

[rev_slider fuzhou-1-universita]

Návštěva u mistra Lü Yaoqina

Jedna z věcí, které jsem si nechtěl nechat na svém pobytu ve Fuzhou ujít, byl trénink čínského bojového umění s čínským mistrem. Jak jsem však brzy po příjezdu zjistil, najít nečínský směr by bylo daleko jednodušší, než se pídit po čínském. Přímo v kampusu byla škola Taekwondo, které má ve Fuzhou mezi fyzickými aktivitami z kategorie bojových umění asi stejné postavení jako basketball mezi míčovými sporty – tzn. je velmi populární.

To ale nebylo, co jsem hledal. Chtěl jsem najít čínský směr a učitele, který se vyzná v realistickém použití pohybů a neorientuje se na soutěžní formu (samozřejmě nemám nic proti soutěžním formám).

[rev_slider fuzhou-2-shifu]

Neměl jsem na místě žádné známé, kteří by čínské bojové umění (ČBU) trénovali, a proto jsem se nemohl na nikoho obrátit s prosbou o radu. Tak přišel na řadu internet. Ne každý učitel bojového umění v Číně dbá na propagaci a má svůj web (vlastně jsem nenašel ve Fuzhou žádného, který by měl), ale narazil jsem na stránky Rudy Ibarry z USA, který studuje s Lü Yaoqin shifu styl zvaný ziranmen (Přirozený styl). Po projití stránek jsem usoudil, že to by mohlo být to, co hledám. Kontaktoval jsem Ibarra shifu po emailu a on mi poslal kontakt na jednoho z čínských studentů Lü shifu, který s mistrem pravidelně cvičí. Po telefonu jsem si s čínským studentem domluvil schůzku a doufal, že se setkám s mistrem osobně. Wei Li (tak se čínský student jmenoval) na mě čekal před branou starého kampusu Fujianské univerzity. Evropských studentů bylo i v okolí univerzity minimum, což mi usnadňovalo všechny první schůzky s novými známými. S Wei Lim jsme jeli přímo od univerzitní brány autobusem na Yushan – jednu z tří hor, na které bylo postaveno Fuzhou. Po cestě jsme se bavili o tréninku u Lü shifu a Wei Liho zkušenostech s cvičením BU. Pokládal jsem mu spoustu zvídavých otázek – a jak by taky ne – byl to první Číňan-praktikant ČBU, kterého jsem v Číně potkal. Wei Li studoval nejdříve několik let školu fujianshého Bílého jeřába a pak se jednoho dne v obchodě s knihami potkal s Rudy Ibarrou, který tu byl na své pravidelné návštěvě u Lü shifu. Myslím, že ten den dokonce oba hledali v knihkupectví stejnou knihu. Dali se do řeči a Wei Li se s ním později vypravil za Lü Yaoqinem. Osobnost Lü shifu popisoval jako tradicionalistického mistra, který nikdy nevtipkuje, je vždy vážný a seriózní.

Když nás po tři čtvrtě hodině vyrušilo z hovoru hlášení „zastávka Yushan“, rychle jsme vystoupili. Wei Li nás vedl směrem vzhůru, kolem luxusní restaurace a jakéhosi fitcentra pod horou. Přešli jsme parkoviště a následováni pohledem strážného jsme stoupali na horu. Yushan není svým způsobem hora, spíše kopec, nicméně úvodní část cesty je dost strmá, takže jsme přerušili hovor a šli chvíli v tichu. Po pár minutách jsme dorazili na místo, kde Wei Li ukázal na temné prostory jednoho z malých parčíků, které se na hoře rozkládají. Následoval jsem ho.

[rev_slider fuzhou-3-weili]

Na jedné straně parku byli sochy zvířat, které jsem nepoznával, na druhé straně končilo prostranství zdí chrámového objektu. Plácek byl vydlážděn velkými kamennými bloky. Ačkoli měl právě probíhat trénink, nikdo tam nebyl. Wei Li mi předtím sdělil, že tréninky s Lü shifu probíhají téměř každý den, i o svátcích a nedělích. Na dotaz, proč tu tedy dnes nikdo není, odpověděl, že mistr musel jet do jiného města za známým a někteří studenti jsou tento týden také mimo město, takže pravidelná tréninková setkání začnou zase za několik dní.

[rev_slider fuzhou-4-placek]

Trochu zklamán jsem se zeptal, kdy se zde můžeme sejít s mistrem Lü a začít s tréninkem. Wei Li navrhl příští středu a já souhlasil. To jsem ale ještě nevěděl, jak to v Číně doopravdy chodí…

(Pokračování v příštím díle)

Libor Mattuš

O autorovi:

Bc. Libor Mattuš
Absolvent oboru Kulturní studia Číny na Masarykově univerzitě v Brně. Poskytuje služby v oblasti výuky, překladů a tlumočení čínštiny. Je aktivním zájemcem o metodologii výuky čínského jazyka a prezentační/komunikační dovednosti. Mezi jeho další zájmy patří tradiční čínská medicína (TČM), čínská bojová umění (ČBU), taoismus císařského období a setkávání s přáteli z Evropy i jihovýchodní Asie.

Kontakt:
Tel.: +420 607 789 539
Email: CinstinaVleze@seznam.cz
Skype: libor1malong88

[rev_slider libor]